Αξία Ζωής

Αξία Ζωής

Τι είναι οι Αξίες; Οτιδήποτε είναι σημαντικό για εμάς, αποτελεί μία «αξία». Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περιορίσει τις αξίες μόνο στις ηθικές αξίες, ή δεν έχουν επιλέξει συνειδητά ποιες είναι οι σημαντικές αξίες στην ζωή τους.


Εγώ ήμουν ένας από αυτούς, μέχρι τα 42 μου που ξεκίνησα να επενδύω στην προσωπική μου ανάπτυξη! Αξία μπορεί να είναι:

α) μία ανάγκη μας που επιθυμούμε να καλύψουμε

β) ένα συναίσθημα που θα θέλαμε να βιώσουμε

γ) ένα υλικό αγαθό που θέλουμε να αποκτήσουμε.

Οι αξίες μας αποτελούν βασικό κριτήριο λήψης αποφάσεων, ουσιαστικά μας καθοδηγούν σε κάθε μας επιλογή και, άρα, καθορίζουν και το πεπρωμένο μας!! Όσοι ζούνε σύμφωνα με αυτές, αποτελούν πρότυπα για την κοινωνία μας. Για να ζήσουμε μια αρμονική ζωή πρέπει να αποφασίσουμε τι έχει μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας και να δεσμευτούμε ότι θα ζούμε κάθε μέρα της ζωής μας σύμφωνα με αυτές.

Να θυμάστε ότι κάθε φορά που δυσκολεύεστε να πάρετε μία δύσκολη απόφαση σημαίνει ότι δεν έχετε ξεκαθαρίσει τις αξίες σας. Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε μία εσωτερική αρμονία και παράλληλα να έχει μακρόχρονη διάρκεια η ευτυχία σας, οι αξίες σας θα αποτελέσουν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσετε το οικοδόμημα που λέγεται ζωή.

Οι πεποιθήσεις μας

Πεποίθηση είναι η βεβαιότητα που έχουμε για κάτι.

Οι πεποιθήσεις μας διαμορφώνονται από επιρροές που έχουμε από το οικογενειακό μας περιβάλλον, την κοινωνία, το σχολείο, την εργασία μας, τη θρησκεία, τα ΜΜΕ κλπ.

Οι πεποιθήσεις μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας!! Ποιες είναι οι πεποιθήσεις μας για τα χρήματα, για τον γάμο, την αγάπη, την αποτυχία, την απόρριψη, τους άντρες, τις γυναίκες, την κοινωνία, κοκ;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι δεν υπάρχουν κακές κ καλές πεποιθήσεις. Υπάρχουν πεποιθήσεις που μας ενδυναμώνουν, δηλαδή έχουν θετική επίδραση επάνω μας και πεποιθήσεις που μας αποδυναμώνουν, δηλαδή έχουν αρνητική επίδραση.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, να διερευνήσουμε τις πεποιθήσεις μας και όσες από αυτές είναι αποδυναμωτικές να τις αλλάξουμε. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου να σπάσουμε τα όρια  που περιορίζουν την ευτυχία και την επιτυχία μας σε όλα τα επίπεδα.

Σωστό timing

Συνεχώς παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν πρώτα να αλλάξει κάτι στη ζωή τους, αντί να δημιουργήσουν οι ίδιοι την αλλαγή. ”Όταν θα έχω χρήματα”…”όταν θα νιώθω καλύτερα”…”όταν θα έχω χρόνο”…”όταν θα αλλάξει ο καιρός”…”όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες”…”όταν έρθει η κατάλληλη ώρα”…όταν…όταν …όταν…!!

Καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει σωστό timing για να γίνει κάτι, το κατάλληλο timing είναι ΤΩΡΑ!! Στη ζωή ποτέ οι συνθήκες δεν θα είναι απόλυτα ιδανικές για να ξεκινήσουμε κάτι.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι ότι για να αποκτήσεις όλα αυτά που επιθυμείς και ονειρεύεσαι, πρέπει πρώτα να γίνεις ο άνθρωπος που αξίζει να τα έχει. Πρώτα δρας και μετά αποκτάς!!

Οπότε άφησε τις δικαιολογίες και βγες αμέσως από την αδράνεια!! Ξεκίνα να κινείσαι, μην βαλτώνεις!! Μπες στη Δράση. Δεν έχει τόση σημασία προς τα που θα κινηθείς, δεν έχει σημασία ποιον δρόμο θα πάρεις!! Δεν υπάρχει σωστός και λάθος δρόμος. Όλοι οι δρόμοι θα σε οδηγήσουν στο τέλος, στον προορισμό σου. Μην αφήνεις άλλο τον χρόνο να χάνεται.

Δράσε ΤΩΡΑ!! ΤΩΡΑ είναι η κατάλληλη στιγμή!!! 

Time Management

Θα σας πω δύο λόγια για τη διαχείριση χρόνου: Ξεχάστε την!!
Το να είναι κανείς πολυάσχολος χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές ως δικαιολογία για να αποφύγει τις πολύ σημαντικές, αλλά άβολες ενέργειες που πρέπει να κάνει ώστε να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, ο μόνος τρόπος για να επιτύχετε περισσότερα είναι κάνοντας λιγότερα. 

Το να απασχολείστε λιγότερο με άσκοπη δουλειά ώστε να μπορείτε να εστιάζετε σε πράγματα που είναι πιο σημαντικά για σας, ΔΕΝ είναι τεμπελιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να το αποδεχτούν αυτό το γεγονός, γιατί ως κοινωνία έχουμε την τάση να επιβραβεύουμε την προσωπική θυσία αντί για την προσωπική παραγωγικότητα.

Λίγοι άνθρωποι επιλέγουν να μετρήσουν τα αποτελέσματα των ενεργειών τους και έτσι μετρούν την προσφορά τους σε χρόνο. Περισσότερος χρόνος ίσον περισσότερη προσωπική αξία και περισσότερη επιβεβαίωση τόσο από προϊσταμένους όσο και από τον περίγυρο.

Επικεντρωθείτε στο να είστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί αντί για απασχολημένοι και αποδοτικοί. 
Ποιά είναι η διαφορά της Αποτελεσματικότητας από την Αποδοτικότητα;

Αποτελεσματικότητα σημαίνει να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που σας φέρνουν πιο κοντά στους στόχους σας.

Αποδοτικότητα είναι να εκπληρώνετε μία συγκεκριμένη αποστολή (είτε είναι σημαντική είτε όχι) με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο για εσάς ή τον εργοδότη σας.

Δύο αλήθειες που πρέπει να θυμάστε είναι:

1.Το να κάνετε κάτι ασήμαντο καλά, δεν το κάνει και σημαντικό

2.Το ότι μία δουλειά χρειάζεται πολύ χρόνο για να εκπληρωθεί δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα σημαντική.

Συγχώρα και Προχώρα!!

Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή μας πληγωθήκαμε από λέξεις ή πράξεις άλλων ανθρώπων. Τα συναισθήματα που ακολούθησαν ήταν η απογοήτευση και ακόμα χειρότερα ο θυμός.

Αυτό που είναι καλό να κατανοήσετε είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που σας έκαναν ότι έκαναν, ή σας είπαν ότι είπαν, ήταν εξαιτίας της δικής τους ανασφάλειας και έλλειψης αυτοεκτίμησης. Προφανώς δεν βρίσκονταν σε υψηλό επίπεδο συνειδητότητας τη στιγμή που το έκαναν.

Πρέπει όμως να δεχτούμε ένα ποσοστό ευθύνης που επιτρέψαμε στα λόγια και τις πράξεις τους να έχουν έναν τόσο μακροχρόνιο αντίκτυπο πάνω μας. Δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτό που έγινε όταν γινόταν. Μας πλήγωσαν μία-δύο-τρείς φορές και αυτό είναι αρκετό!!

Το πρώτο βήμα για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας έτσι ώστε να γιατρευτούμε γρηγορότερα, είναι να συγχωρήσουμε πρώτα τον εαυτό μας. Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τις λανθασμένες κρίσεις σας. Συγχωρέστε τον εαυτό σας για όλα όσα εύχεστε να μην είχατε πει ή κάνει. Ας αναγνωρίσουμε ότι είμαστε άνθρωποι και δικαιούμαστε να σφάλουμε.

Το δεύτερο βήμα είναι να συγχωρήσουμε τους ανθρώπους  που μας πλήγωσαν!! Όχι να συγχωρήσουμε όσα έκαναν ή είπαν, αλλά να συγχωρήσουμε αυτούς τους ίδιους!! Αν δεν τους συγχωρήσουμε δεν θα είμαστε ποτέ ελεύθεροι από την εξουσία που είχαν οι λέξεις τους και οι πράξεις τους επάνω μας.

Αν απλά αποβάλλουμε προφορικά το θυμό και τη στεναχώρια μας, αλλά εξακολουθούμε να τρέφουμε άσχημα συναισθήματα προς αυτούς τους ανθρώπους, τότε δεν θα τον έχουμε αποβάλει ολοκληρωτικά και αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μας εξουσιάζουν κρατώντας μας αλυσοδεμένους, μην μπορώντας να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε στη ζωή μας.

Η αξία της Ευγνωμοσύνης

Οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν καθημερινά την Ευτυχία κάπου εκεί ‘’έξω’’, στην απόκτηση αγαθών, ενός/μίας συντρόφου, οικονομικών απολαβών, μιας καλύτερης δουλειάς, κοινωνικής καταξίωσης και αναγνώρισης, ενώ στην πραγματικότητα η Ευτυχία είναι μέσα τους!! Την ‘’κουβαλάμε’’ όλοι μας καθημερινά χωρίς καν να το γνωρίζουμε.

Πόσο ειρωνικό…!! Η απόκτηση χρημάτων και άλλων υλικών αγαθών που όλοι αναζητούμε, σχεδόν εμμονικά τα τελευταία χρόνια, η βαθιά ανάγκη μας για αναγνώριση και ο ανελέητος αγώνας για επιτυχία, είναι μία μεγάλη παγίδα!! Η οικονομική επιτυχία αδιαμφισβήτητα μας παρέχει αρκετά αγαθά, όμως δεν μας εξασφαλίζει την ευτυχία. Κάνε μία λίστα με όλα τα αγαθά που απολαμβάνεις σήμερα. Ξεκίνα με 4-5 και πρόσθετε καθημερινά άλλο ένα στην λίστα σου. Δημιούργησε άλλη μία λίστα με τα θετικά σου στοιχεία και εστιάσου σε αυτά προσπαθώντας να βελτιώνεσαι καθημερινά!!

Στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο. Να είσαι Ευγνώμων για την υγεία σου, για το παιδί σου, για τον ήλιο, για το γεγονός ότι άνοιξες τα μάτια σου το πρωί και νιώσε ευλογημένος που αναπνέεις, κοκ.

Άρχισε να νιώθεις ευγνώμων για αυτά που ήδη έχεις!!

Προσωπική Ανάπτυξη

Η προσωπική ανάπτυξη έχει να κάνει με οτιδήποτε μας οδηγεί στην προσωπική μας εξέλιξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επενδύσει σε σπουδές, πτυχία, μεταπτυχιακά, σε επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν πετυχημένα στελέχη, ή καταξιωμένοι επιχειρηματίες και δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ στο πως θα γίνουν καλύτεροι  Άνθρωποι. Πως θα αποκτήσουν τον έλεγχο του νου τους, προκειμένου να γίνουν αυτοί ο αφέντης και το μυαλό μας ο υπηρέτης.

Προσωπικά τα αποτελέσματα που είχα τα τελευταία έξι περίπου χρόνια που επενδύω στην προσωπική μου ανάπτυξη, είναι πολύ μεγαλύτερα από τα προηγούμενα σαράντα οχτώ χρόνια της ζωής μου!!

Η προσωπική στασιμότητα είναι η αιτία της φθοράς και της δυστυχίας στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων. Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν να είναι γύρω από κάποιον που κινείται προς τα εμπρός σε όλους τους τομείς της ζωής του. Η προσωπική Ανάπτυξη είναι μία συνεχής εξελικτική διαδικασία. Είναι μία ισόβια δέσμευση!!

Επένδυσε στην Προσωπική σου Ανάπτυξη!!

Ο φόβος της Αποτυχίας

Αλήθεια, ποια είναι η ερμηνεία που δίνεις στην λέξη αποτυχία;

Είναι για σένα ένα καταστροφικό αποτέλεσμα ή αποτελεί μία ευκαιρία να διδαχτείς ένα μάθημα (όχι τιμωρία) ώστε να γίνεις καλύτερος; Να γίνεις ποιο δυνατός!!!

Κάθε λέξη ή έννοια, δεν έχει από μόνη της επίδραση επάνω σου, ούτε αρνητική, ούτε θετική. Η ερμηνεία που προσδίδεις στην λέξη αυτή σύμφωνα με τις πεποιθήσεις σου, είναι αυτή που θα την κάνει να έχει ενδυναμωτική ή αποδυναμωτική επίδραση επάνω σου.

Αυτό ισχύει και με την αποτυχία.

Όποτε νιώθεις ότι απέτυχες, ρώτησε τον εαυτό σου: ‘’μήπως θα πρέπει να αλλάξω την προσέγγισή μου στον τρόπο που προσπάθησα να πετύχω τον στόχο μου; Τι καλό μπορώ να κερδίσω μέσα από αυτήν την εμπειρία; Ο στόχος μου είναι πραγματικά δικός μου, ή είναι του πατέρα/μητέρας μου, ή της κοινωνίας, προκειμένου να γίνω αποδεκτός;’’

Αναλογίσου ότι η πνευματική σου πλευρά, σου στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει ένα ανώτερο σχέδιο για σένα. Μην βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα και δώσε λίγο χρόνο μπαίνοντας στην θέση του παρατηρητή. Ο Θεός σου έδωσε μοναδικά ταλέντα. Ανακάλυψέ τα…Αξιοποίησέ τα!!!

Κάνε μία λίστα με τα θετικά σου στοιχεία και εστίασε σε αυτά.

Βάλε στόχο να γίνεσαι κάθε μέρα και καλύτερος.

Ένα σύνηθες σφάλμα που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι να κατηγορούν τον εαυτό τους για μία αποτυχία τους και να τον χαρακτηρίζουν ανίκανο, ανάξιο, βλάκα, τεμπέλη, ανεπαρκή κοκ.  Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό που ευθύνεται είναι το μέσο που χρησιμοποίησαν για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. πχ. Το πλάνο δράσης τους, η στρατηγική τους, η συμπεριφορά τους, η προσπάθεια τους, η επιλογή τους.

Αναγνωρίζοντας το μέσο, ως υπεύθυνο για την αποτυχία μας, έχουμε τη δυνατότητα να οδηγηθούμε στη λύση, σε αντίθεση με την προηγούμενη προσέγγιση να κατηγορούμε τους εαυτούς μας, όπου μας εγκλωβίζει στο πρόβλημα. Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να βελτιώσουμε το πλάνο δράσης μας, να αλλάξουμε την στρατηγική μας, να εντείνουμε την προσπάθεια μας, να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας κοκ.

Κάνε παρέα με υποστηρικτικούς, θετικούς ανθρώπους που θα χαίρονται με την επιτυχία σου. Διάβασε αυτοβιογραφίες διάσημων ‘’αποτυχημένων’’, μελέτησε βιβλία αυτοβελτίωσης. Η ”αποτυχία” είναι μία μορφή ανατροφοδότησης. Τα λάθη είναι ουσιαστικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Ενστερνίσου το γεγονός ότι η επιτυχία έρχεται χτίζοντας ένα attitude πετυχημένου. Έχοντας ως όπλα σου την αυτογνωσία, την αυτοπειθαρχεία, την πρόοδο, την καθημερινή σου εξέλιξη, τη δράση, τον καλό σχεδιασμό, την υπομονή, την επιμονή και την ανάληψη ρίσκων. Αν αποκτήσεις αυτά τα εφόδια, τότε η επιτυχία σου, είναι απλά θέμα χρόνου.

Ο Νόμος της Έλξης

Ο Νόμος της Έλξης έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ‘’Το Μυστικό’’. Πρώτος σύγχρονος που μίλησε γι΄αυτόν, είναι ο Napoleon Hill που τον αναφέρει πριν από 90 περίπου χρόνια στο βιβλίο του «Ο Νόμος της Επιτυχίας’’. Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι ο Νόμος της Έλξης αποτελεί ‘’Νόμο’’ της Κβαντικής Φυσικής και δεν είναι κάποιος μεταφυσικός νόμος.

Το σκεπτικό είναι απλό. Πρώτα, πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα αποτελούνται από ενέργεια. Ένα βουνό, μία καρέκλα, ένα ρυάκι, ένας άνθρωπος, όλα είναι φτιαγμένα από ενέργεια. Η ενέργεια δονείται αργά ή γρήγορα. Τα συμπαγή αντικείμενα έχουν την τάση να δονούνται πολύ αργά, ενώ τα ελαφριά υγρά αντικείμενα έχουν την τάση να δονούνται γρήγορα.

Οι άνθρωποι, φτιαγμένοι και εκείνοι από ενέργεια, δονούνται  επίσης σε ενεργειακές συχνότητες. Η διαφορά με τους ανθρώπους είναι ότι οι δονήσεις μας ποικίλουν δραματικά, ενώ οι δονήσεις των άψυχων αντικειμένων παραμένουν οι ίδιες. Γιατί; Λόγω του ότι διαθέτουμε σκέψεις και συναισθήματα. Έχουμε την ικανότητα της σκέψης και της λογικής. Ελέγχουμε τις συχνότητες των δονήσεών μας. Θετικές ενδυναμωτικές σκέψεις προκαλούν αντίστοιχα συναισθήματα και υψηλές, γρήγορες δονήσεις. Αρνητικές , αποδυναμωτικές σκέψεις προκαλούν επίσης αντίστοιχα συναισθήματα και αργές, χαμηλές δονήσεις.

Η πιο σημαντική έννοια που πρέπει να κατανοήσετε για τον Νόμο της Έλξης είναι ότι οι άνθρωποι είναι σαν πανίσχυροι μαγνήτες. Προσελκύουμε οτιδήποτε και οποιονδήποτε βρίσκεται σε παρόμοιες συχνότητες. Σκεφτόμαστε την περισσότερη ώρα. Αυτές οι σκέψεις ενεργοποιούν συναισθήματα και τα συναισθήματα επηρεάζουν τις συχνότητες των δονήσεων μας. Τότε ελκύουμε καταστάσεις και ανθρώπους που συντονίζονται με τις δονήσεις μας.

Μία συχνή παρανόηση που αφορά το Νόμο της Έλξης είναι ότι ‘’ελκύουμε αυτό που θέλουμε πάρα πολύ’’. Η βιωματική μου εμπειρία μου απέδειξε ότι αυτό δεν ισχύει.

Δεν ελκύουμε αυτό που θέλουμε…ελκύουμε αυτό που είμαστε!!

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό, φανταστείτε ότι στέκεστε ακριβώς μπροστά σε έναν καθρέφτη. Ποια εικόνα θα σας έδειχνε ο καθρέφτης; Θα έδειχνε ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια εικόνα που εσείς του δείχνετε! Θα αντανακλούσε αυτό που βλέπει. Θα σας έδινε πίσω αυτό ακριβώς που του δώσατε. Αν δεν έχετε κάνει μπάνιο για ένα μήνα, πως μπορείτε να θυμώσετε με τον καθρέφτη που σας δείχνει βρώμικο;

Εσείς δημιουργείτε την αντανάκλαση με αυτά που δείχνετε στον καθρέφτη. Είναι τόσο απλό!! Τι δείχνετε στη ζωή; Τι δείχνετε στην οικογένεια σας; Στους φίλους σας; Στους συνεργάτες σας; Στον σύντροφό σας; Στο σώμα σας; Κάθε οντότητα θα αντανακλάσει αυτό που της δείχνετε.

Πιο συγκεκριμένα, ΕΛΚΥΕΤΕ την εικόνα που δείχνετε στον καθρέφτη. Θα ΕΛΚΥΣΕΤΕ οτιδήποτε δείχνετε στον κόσμο. Δεν γίνεται να δείχνετε κάτι, να σκέφτεστε κάτι, να νιώθετε κάτι, να δονείτε κάτι και να ελκύσετε κάτι άλλο!!

Η παγίδα του Comfort Zone

Η ζώνη άνεσης, ζώνη βολικότητας ή αλλιώς comfort zone, αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό της προσωπικής μας εξέλιξης. Τι είναι όμως το comfort zone; Είναι ο εγκλωβισμός  μας σε συνήθειες  και συμπεριφορές που μας  κάνουν να νιώθουμε άνετα, ακόμα και αν δεν μας εξελίσσουν παρέχοντάς μας ταυτόχρονα μία εικονική ασφάλεια. Κάθε φορά που κάποιος θέλει να αλλάξει, τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, αντιστέκονται σε αυτές τις αλλαγές. Είναι το λεγόμενο ‘’ξεβόλεμα’’ που νιώθουμε από ότι έχουμε συνηθίσει να κάνουμε για πάρα πολλά χρόνια. Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να βολευόμαστε σε καταστάσεις που μας βαλτώνουν και εμποδίζουν την προσωπική μας εξέλιξη; Είναι ο τρόπος σκέψης μας, οι αξίες μας καθώς και οι αποδυναμωτικές μας πεποιθήσεις που έχουν καταγραφεί στο ασυνείδητο μας. Ένας τρόπος σκέψης,  που έχει μία μόνο οπτική θεώρησης των πραγμάτων και περιορίζει τις δυνατότητες μας για μεγάλα επιτεύγματα!!

Εκτός από την ζώνη άνεσης, υπάρχουν άλλες δύο ζώνες στη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτές είναι η ζώνη έντασης και η ζώνη πανικού. Η ζώνη έντασης είναι η ζώνη νέων συνηθειών και συμπεριφορών που επιλέγει συνειδητά ένας άνθρωπος που προκαλεί ο ίδιος τις αλλαγές στη ζωή του. Αλλαγές με βάση ένα συγκεκριμένο Πλάνο Δράσης που έχει σχεδιάσει και περιλαμβάνουν στρατηγικές, ενέργειες και ξεκάθαρους στόχους με χρονοδιαγράμματα. Ο άνθρωπος αυτός με τον συγκεκριμένο τρόπο, δημιουργεί συνειδητά μία ‘’γέφυρα’’ ομαλής μετάβασης από την ζώνη άνεσης στην ζώνη έντασης.

Η Τρίτη ζώνη είναι η ζώνη πανικού. Σε αυτή τη ζώνη ‘’μπαίνουν’’ οι άνθρωποι που αναβάλουν συνεχώς και αντιστέκονται στις αλλαγές, βαλτώνοντας ταυτόχρονα μέσα στο comfort zoneτους. Έτσι, η ζωή τους φέρνει κάποια στιγμή αντιμέτωπους με τις αναπόφευκτες  αλλαγές που συμβαίνουν στην ύπαρξη, προκαλώντας τους έτσι έντονο ψυχικό πόνο, οδηγώντας στους στη ζώνη πανικού, μιας και είναι εντελώς απροετοίμαστοι γι’ αυτές τις αλλαγές. Οι συνέπειες όταν μπαίνει ένας άνθρωπος στη ζώνη πανικού είναι απρόβλεπτες!! Υπάρχει η πιθανότητα να θέσει τέρμα στη ζωή του γιατί θεωρεί ότι δεν έχει κανένα νόημα να ζει, πιθανώς να σκοτώσει κάποιον που θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση του, μπορεί να οδηγηθεί στην ψυχασθένεια, ή τέλος, να οδηγηθεί στην ολοκληρωτική του αναγέννηση!!  Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν κάποιον στην μία περίπτωση ή στην άλλη, είναι σύνθετοι και δεν είναι εύκολο να προκαθοριστεί το αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, αυτό που συνιστώ στους ανθρώπους που ζητούν τη γνώμη μου είναι, να ζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού (που θα επιταχύνει την διαδικασία), να δουλέψουν συστηματικά με τον εαυτό τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα πλάνο δράσης, αναλαμβάνοντας  τον έλεγχο της ζωής τους και δημιουργώντας συνειδητά, οι ίδιοι τις αλλαγές.

Αλήθεια, εσύ σε ποια ζώνη βρίσκεσαι;

Γράφει ο Δημήτρης Τσέλιος
www.dimitristselios.gr
fb page: Life Coaching by Dimitris Tselios