Ανακαινίσεις χώρων σε περίοδο κρίσης

You are currently viewing Ανακαινίσεις χώρων σε περίοδο κρίσης

Η οικονομική κρίση του βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια καθιστά την αγορά ενός νέου σπιτιού , την συγκεκριμένη εποχή, δύσκολη έως ανέφικτη. Συνεπώς η ανακαίνιση ενός ακινήτου είναι σίγουρα ένας από τους πιο οικονομικούς και εγγυημένους τρόπους για να γίνει ο χώρος σας ξανά καινούριος, ανεξαρτήτως αν ζείτε σε αυτόν, τον ενοικιάζετε ή πρόκειται για επαγγελματικό χώρο, καθώς μια ανακαίνιση έχει σαφώς πολύ μικρότερο κόστος, όσο παλαιό και αν είναι το ακίνητό σας και σίγουρα σας συμφέρει περισσότερο από το να μπείτε στη διαδικασία να αγοράσετε καινούριο.

 Με την ανακαίνιση – είτε μιλάμε για ολική είτε για μερική – μπορείτε να ανανεώσετε και να εκ μοντερνίσετε οποιονδήποτε χώρο ενός σπιτιού, ανεξαρτήτως παλαιότητας, δίνοντας του νέα πνοή .

Επιπλέον έχετε την δυνατότητα να αναβαθμίσετε ένα παλιό σπίτι επιτυγχάνοντας όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να αυξηθεί η αξία του.

Καθώς όμως μία ανακαίνιση δεν είναι απλή υπόθεση, θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικός σχεδιασμός των εργασιών από ειδικούς, για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Οργανώνοντας σωστά την ανακαίνιση

 • Επενδύστε στους σωστούς χώρους

Δώστε έμφαση στο σαλόνι, την κουζίνα και το μπάνιο, καθώς αποτελούν το πυρήνα μιας κατοικίας, και θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικοί χώροι καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην ποιότητα της καθημερινότητας σας. Επίσης, η ανακαίνιση των συγκεκριμένων χώρων, μπορεί να ανεβάσει την αξία του σπιτιού.

 • Ορίστε το Βudget

Είναι σημαντικό να ορίσετε το ποσό, το οποίο μπορείτε να διαθέσετε ώστε να κινηθείτε με ασφάλεια. Επιπλέον θα ήταν χρήσιμο μέσα στο ποσό αυτό να συνυπολογιστούν και κάποια χρήματα επιπλέον, διότι πάντα μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με απρόοπτα καθώς είναι πιθανό να χρειαστούν βελτιώσεις στις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του σπιτιού, για να λειτουργούν άψογα.

 • Σωστή οικονομική διαχείριση χώρων

Εφόσον έχετε ορίσει το budget, ορίστε προτεραιότητες , ώστε να μην σπαταλήσετε χρήματα σε λάθος πράγματα. Χρήσιμο θα ήταν μια έρευνα αγοράς ώστε να έχετε μια γενική εικόνα για τα κόστη και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα κάθε επιλογής.

 • Επίλεξε σχεδιαστικό ύφος & στυλ ανακαίνισης

Είναι σημαντικό να έχετε ξεκαθαρίσει τι στυλ και ύφος επιθυμείτε για τον χώρος σας, καθώς το στυλ θα ορίσει και την επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν. Επομένως σε πρώτο επίπεδο θα πρέπει να καταλήξετε πως επιθυμείτε να μοιάζει ο χώρος σας και τι λειτουργίες που θέλετε να εξυπηρετήσετε. Η σωστή καθοδήγηση από έναν αρχιτέκτονα θα μπορέσει να σας βοηθήσει να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας.

 • Ας δούμε κάποια έξυπνα tips όταν θέλουμε να ανακαινίσουμε μικρούς χώρους ώστε να τους κάνουμε καθόλα λειτουργικούς και να αξιοποιήσουμε κάθε εκατοστό του χώρου.
 1. Ανακαινίζοντας μικρούς χώρους θα ήταν επιθυμητό να αποφευχθούν τα έντονα και βαριά χρώματα και να προτιμηθούν ανοιχτές και ζωηρές αποχρώσεις ώστε να δοθεί βάθος στο χώρο και να αποφευχθεί το αίσθημα κορεσμού.
 2. Μη ξεχνάτε ότι ένας χώρος θα πρέπει να έχει συνοχή, προκειμένου να αποφευχθεί το οπτικό χάος. Συνεπώς για να επιτευχθεί η αρμονία στους χώρους, θα πρέπει να επιλεχθεί ένα συγκεκριμένο στυλ ανακαίνισης και διακόσμησης.
 3. Οι καθρέφτες σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού, είναι ένα εύκολο και γνωστό tip για να κάνετε τον χώρο να φαίνεται πιο ευρύχωρος δημιουργώντας την οπτική ψευδαίσθηση του βάθους.
 4. Η έλλειψη αποθηκευτικού χώρου στα μικρά σπίτια είναι ένα μέιζον πρόβλημα γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε τα ντουλάπια της κουζίνα μεγαλώνοντας τα ως την οροφή, όπως επίσης και τις ντουλάπες. Στην αγορά θα βρείτε πολλά έξυπνα έπιπλα, όπως αναδιπλούμενα τραπέζια κ.α που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε έξτρα χώρο.
 5. Προσθέστε χρώμα με φυσικά στοιχεία στους χώρους τοποθετώντας φυτά καθώς έχουν την ιδιότητα να μας χαλαρώνουν προσδίδοντας ζωντάνια και φρεσκάδα.
 6. Θα πρέπει να αποφύγετε τις βαριές κουρτίνες και τα έπιπλα που εμποδίζουν την πορεία του ηλιακού φωτός.
 7. Για ένα μικρό μπάνιο, επιλέξτε ανοιχτόχρωμα πλακάκια και εντοιχισμένα είδη υγιεινής, γλιτώνοντας πολύτιμο χώρο.
 8. Βάζοντας στο δάπεδο το ίδιο υλικό παντού, θα μεταδώσετε την αίσθηση της συνέχειας κάνοντας τον χώρος να φαίνεται μεγαλύτερος.
 9. Ένα επιπλέον έξυπνο κόλπο είναι να εφαρμόσετε διαγώνια τα κεραμικά πλακίδια ή τα τούβλα που θα χρησιμοποιήσετε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παίξετε με την γεωμετρία και την αίσθηση της όρασης, κάνοντας τον χώρο να δείχνει μεγαλύτερος.

Γράφει η Μερμηγκούδη Μαρία
MSc Αρχιτέκτων Μηχανικόs