Αισθητική διόρθωση των βλεφάρων

διόρθωση των βλεφάρων

Ένα γνωστό απόφθεγμα λέει ότι «τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής» και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η περιοχή των ματιών είναι ένα από τα πρώτα σημεία που πέφτει το βλέμμα μας όταν συνομιλούμε με κάποιον. Ένα φωτεινό ή κουρασμένο βλέμμα μπορεί να φανερώσει τη διάθεσή μας. Οι μαύροι κύκλοι ή οι λεγόμενες «σακούλες» κάτω από τα μάτια δείχνουν ένα πιο γερασμένο πρόσωπο. Ποιες είναι όμως οι αιτίες για αυτήν την εμφάνιση και πώς αντιμετωπίζονται;

Αιτίες: Η πιο συνήθης αιτία είναι η γήρανση του δέρματος ενώ και η γενετική προδιάθεση παίζει επίσης κάποιο ρόλο. Η σφριγηλότητα του δέρματος χάνεται και επέρχεται η λεγόμενη δερματοχάλαση, δηλαδή η περίσσεια δέρματος στα άνω και κάτω βλέφαρα, αρκετά συχνά με συνοδό προπέτεια του λίπους που φυσιολογικά βρίσκεται πίσω από αυτά. Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να οφείλονται είτε σε λέπτυνση του δέρματος του βλεφάρου με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από αυτό να δίνουν το σκούρο χρώμα, είτε σε μελάγχρωση του δέρματος είτε ακόμα σε σκιά που σχηματίζεται εξαιτίας των διπλανών οιδηματικών περιοχών.

Αντιμετώπιση: Ανάλογα την αιτία προτείνεται και η λύση. Η άνω και κάτω βλεφαροπλαστική δίνει το πιο σίγουρο και μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Στη δερματοχάλαση αφαιρείται το περίσσιο δέρμα και αφαιρείται μέρος του λίπους που προκαλεί το πρήξιμο ενώ το υπόλοιπο καθηλώνεται στην αρχική του θέση. Η τομή τοποθετείται στις πτυχές του δέρματος με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτη μετά την εγχείρηση. Στην κάτω βλεφαροπλαστική η τομή μπορεί να τοποθετηθεί και μέσα από το βλέφαρο. Όποτε κρίνεται απαραίτητο προτείνεται η μεταφορά λίπους στην περιοχή των βλεφάρων για να καλυφθούν οι μαύροι κύκλοι ή όταν τα άνω βλέφαρα φαίνονται άδεια. Η εγχείρηση όταν αφορά μόνο τα άνω ή μόνο τα κάτω βλέφαρα μπορεί να διενεργηθεί με τοπική αναισθησία ακόμα και στο χώρο του ιατρείου και διαρκεί περίπου 1,5 ώρα. Αρκετά συχνά συνυπάρχει πτώση των φρυδιών που επιδεινώνουν την κουρασμένη εικόνα του προσώπου. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προτείνεται και η ανόρθωση αυτής της περιοχής. Το μελάνιασμα και το οίδημα μετά την εγχείρηση υποχωρούν μέσα σε 5 μέρες με αποτέλεσμα ένα πιο φρέσκο και νεανικό πρόσωπο. Στην περίπτωση ανάγκης διόρθωσης μόνο των μαύρων κύκλων υπάρχουν οι λιγότερο επεμβατικές λύσεις όπως η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος ή λίπους, η χρήση laser ή χημικών peelings. 

Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση του προβλήματος και η ανάλογη θεραπεία πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γράφει o Ιωάννης Καλούδης, Πλαστικός Χειρουργός,
MD, MSc στην Χειρουργική Ογκολογία,
Αποκατάσταση και Αισθητική Χειρουργική του Μαστού
Κούσκουρα 2 και Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2311 827191
www.ikaloudis.gr , Email : plasticsurgery@ikaloudis.gr