Αγαπητέ φίλε της χελώνας

You are currently viewing Αγαπητέ φίλε της χελώνας

Το σκέφτηκες καλά και αποφάσισες να υποδεχτείς σπίτι νερό χελωνάκια, παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν.


Ένα από τα πράγματα που πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή είναι η δεξαμενή και τον τεχνικό εξοπλισμό για το ζωάκι σας. Τα χελωνάκια σας θα χρειαστούν μια δεξαμενή κατά προτίμηση με στρογγυλεμένες γωνιές που πρέπει να καθαρίζεται εύκολα. Τα συγκεκριμένα πλαστικά ενυδρεία θα τα προμηθευτείτε από τα petshop. Κατά προτίμηση να αποφύγετε τα νησάκια για χελώνες με τους πλαστικούς φοίνικες που συχνά θα βρείτε στο εμπόριο. Το κυριότερο κριτήριο για την επιλογή της δεξαμενής είναι ο ελεύθερος χώρος που θα έχουν για κολύμβηση. Τα χελωνάκια ακόμα και σε μικρές ηλικίες τους αρέσει να κολυμπάνε συνέχεια, καλό θα ήταν η δεξαμενή να παίρνει αρκετό νερό ώστε να τους δίνει το βάθος για να μπορούνε να κολυμπάνε. Τα χελωνάκια θα χρειαστούν μια επιφάνεια πυθμένα για να μπορούν να βγαίνουν έξω από το νερό και να ξεκουράζονται. Συνήθως τα πλάστηκα ενυδρεία που πωλούνται για χελωνάκια έχουν προσαρμοσμένο νησάκι για να ανεβαίνουν τα χελωνάκια διαφορετικά θα αγοράσετε ή θα κατασκευάζεται μια επιφάνεια πυθμένα περίπου 35×20 εκατοστά για μωρά χελωνάκια. Κάτι ακόμα που θα πρέπει να δώσετε σημασία όταν πάρετε τα νερό χελωνάκια στο σπίτι είναι το που θα τοποθετήσετε τη δεξαμενή που έχετε προμηθευτεί. Ο ιδανικός χώρος θα ήταν κοντά σε κάποιο ηλιόλουστο παράθυρο. Στις θερμότερες εποχές του χρόνου τοποθετήστε τη δεξαμενή σας στο μπαλκόνι η στο κήπο για να δέχονται τα χελωνάκια σας αφιλτράριστο τις ακτίνες του ηλίου.

Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι η θέρμανση της δεξαμενής.

Τα χελωνάκια χρειάζονται ανεξάρτητα από την εποχή του έτους η θερμοκρασία του νερού τους να κυμαίνεται ανάμεσα στους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου,η θερμοκρασία του αέρα θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη ενώ η υγρασία,ειδικά κατά τη νύχτα πολύ υψηλή. Για να περιέχεται την αύξηση της υγρασίας το βράδυ μπορείτε να κλείσετε της λάμπες που προκαλούν θερμότητα επάνω από το ενυδρείο και να σκεπάζεται τη δεξαμενή με ένα γυάλινο σκέπασμα με μια σχισμή για εξαερισμό. Η θερμοκρασία του νερού ενός τέτοιου μικρού ενυδρείου ρυθμίζεται με τη βοήθεια ενός πολύ μικρού θερμαντήρα ( 5-10 watt). Αφού ρυθμίσετε τη θερμοκρασία τα χελωνάκια σας θα χρειαστούν και μια λάμπα ακτινοβολίας UV. Στη φύση βγαίνουν από το νερό και σκαρφαλώνουν σε φυτά κορμούς δέντρων, κλαδιά και πέτρες για να απολαύσουν της ζεστές ακτίνες του ηλίου. Τα χελωνάκια χρειάζονται τις UV για να συνθέσουν τη βιταμίνη d3.

Το επόμενο συμβατικό κομμάτι για την υγεία τους είναι η διατροφή
Στα μικρά χελωνάκια με τις κόκκινες παρειές Πρέπει να δίνεται ποικιλία τροφής για μα αναπτυχθούν σωστά. Στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων θα βρείτε μικρά πέλλετ για μωρά χελωνάκια για ν πάρετε. Αποφύγετε της αποξηραμένης γαρίδες είναι πολύ φτωχές σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης μπορείτε να δώσετε άπαχα κομματάκια ψαριού η βοδινού. Τα χελωνάκια προτιμούν ζωικού τύπου τροφές. Τα σαλατικά που μπορείτε να τους δώσετε αντιπροσωπεύουν μια φυτική τροφή μικρής θρεπτικής αξίας.
Τέλος πολύ σημαντικό για την υγεία τους είναι η Καθαριότητα, προσπαθήστε να αλλάζεται το νεράκι της δεξαμενής καθημερινά. Το μη καθαρό νερό προκαλεί μεγάλα προβλήματα στα χελωνάκια.

Επιστημονική ονομασία: Trachemys Scripta Elegans
Διάρκεια ζωής: 20-30 Χρόνια


Γράφει ο Μάριος Δίσκος