Άσκηση & Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

You are currently viewing Άσκηση & Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

ΑΣΚΗΣΗ 

Πολλοί ταυτίζουν την εγκυμοσύνη με μια περίοδο «δικαιολογημένης» υπερφαγίας και πρόσληψης βάρους. 

Τα οφέλη της άσκησης κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλά και σημαντικά. 

–Καταρχήν μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η ανάπτυξη διαβήτη κύησης, ο οποίος μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τόσο του μωρού όσο και της μητέρας.Ακόμη όμως και αν μια έγκυος αναπτύξει διαβήτη κύησης, η άσκηση μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις, όπως η γέννηση μεγάλου μωρού και η καισαρική. 

–Η άσκηση στην εγκυμοσύνη συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Ειδικά οι γυναίκες που ασκούνται συστηματικά πριν την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να συνεχίσουν να το κάνουν, καθώς η διακοπή της άσκησης έχει αρνητική επίδραση στα επινεφρίδια, το βάρος, τη δύναμη και την αντοχή της. 

Δείτε ποιες μορφές άσκησης μπορείτε να ακολουθήσετε σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης:

Πρώτο τρίμηνο 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια γυναίκα στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να κάνει τις περισσότερες από τις ασκήσεις που έκανε και πριν μείνει έγκυος. Οι ασκήσεις που συνιστούν οι ειδικοί σε αυτό το στάδιο είναι η κολύμβηση, η γιόγκα και τα μικρά βάρη. Καλό είναι βέβαια να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας γιατί κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική 

Δεύτερο τρίμηνο 

Παρά το βάρος που παίρνουν οι περισσότερες γυναίκες στο δεύτερο τρίμηνο, αισθάνονται ότι έχουν περισσότερη ενέργεια λόγω της υποχώρησης των πρωινών συμπτωμάτων (κόπωση, ναυτία) που τις ταλαιπωρούν το πρώτο τρίμηνο. Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται και οι κίνδυνοι από την έντονη άσκηση, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγετε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν μία πτώση, όπως η ποδηλασία. 

Στο 2ο τρίμηνο είναι σημαντικό να εστιάσετε στη μυϊκή ενδυνάμωση, καθώς παίρνετε βάρος λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου. Η γιόγκα συνιστάται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, προσέξτε όμως τις στάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πτώση.

Τρίτο τρίμηνο 

Η άσκηση στο τελευταίο τρίμηνο είναι αρκετά δύσκολη αλλά παραμένει εφικτή. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε άσκηση με ασφάλεια και να αποφεύγεται οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να προκαλέσει πτώση. Το σώμα πλέον είναι πιο σφιχτό και συμπαγές λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου και το ζητούμενο είναι η ευκαμψία, γι’ αυτό οι ενδεδειγμένες ασκήσεις είναι η γιόγκα και το πιλάτες, καθώς και η ανύψωση μικρών βαρών. 

Το περπάτημα επίσης είναι από τα πιο σημαντικά γιατί βοηθάει το έμβρυο να πάρει σωστή θέση για τον τοκετό. 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 

Μια έγκυος είναι σημαντικό να ακολουθεί ένα υγιεινό διαιτολόγιο, αφενός για να διατηρείται η ίδια υγιής και αφετέρου για να προσφέρει στο μωρό της όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε: 

Ασβέστιο: Το ασβέστιο συντηρεί την καλή υγεία των οστών και των δοντιών της εγκύου, αλλά προάγει και την ανάπτυξη γερών οστών στο έμβρυο. 

Φυλλικό οξύ: Το φυλλικό οξύ, μεταξύ άλλων, είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. 

Σίδηρο: Ο σίδηρος συμμετέχει, επίσης, σημαντικά στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο δρα συνεπικουρικά με το ασβέστιο στην ανάπτυξη γερών οστών στο έμβρυο, αλλά και στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού. 

Οι κατάλληλες τροφές στην διατροφή εγκύου

1. Φρούτα και λαχανικά επειδή παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και φυτικές ίνες 

2. Αμυλούχα τρόφιμα όπως οι πατάτες, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα δημητριακά, ολικής άλεσης, γιατί αποτελούν μια σημαντική πηγή ενέργειας 

3. Πρωτεΐνες οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του εμβρύου. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα αυγά, τα όσπρια, τα ψάρια, το κρέας. 

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι περιέχουν ασβέστιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η έγκυος και το μωρό της 

5. Υγιεινά σνακ είναι σημαντικό να μην καταφεύγει σε… ανθυγιεινό «τσιμπολόγημα». Αντιθέτως, θα πρέπει να έχει κατά νου όλες τις παραπάνω κατηγορίες τροφίμων και να επιλέγει υγιεινά σνακ, όπως μικρά σάντουιτς με τυρί και άπαχο ζαμπόν, μια σαλάτα, ένα γιαούρτι, μια μερίδα φρέσκων φρούτων. 

Τρόφιμα προς αποφυγή: 

Τα ωμά θαλασσινά, τα ψάρια αμφίβολης προέλευσης, τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. 

Επίσης, δεν πρέπει να είναι στη λίστα της εγκύου τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, όπως, μεταξύ άλλων, η σοκολάτα γάλακτος, τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα, τα παγωτά ή τα ανθρακούχα ποτά.

Γράφει η Κατερίνα Βαρελά
Crossfit Coach – Personal trainer
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και Δημόκριτος Πανεπιστήμιο της Θράκης